Početak / Izbor urednika /

Vrijeme i biljke: Zašto u jesen list mijenja boju i opada?

16:00
23. septembar 2024.

Vrijeme i biljke
Zašto u jesen list mijenja boju i opada?

Zašto lišće mijenja boju i opada

Ulazimo u doba godine u kojem lišće oko nas polako mijenja boje i opada. Ali zašto se to događa?

U proljeće i ljeto većina lišća je zelena. List je prirodna tvornica hrane za biljke. Dok lišće proizvodi energiju/hranu za drvo, nastaje tvar klorofil koja daje zelenu boju listu.

Odgovoran je za proces fotosinteze, odnosno apsorpciju Sunčeve svjetlosti, koja se pretvara u kemijsku energiju. Kako dani postaju kraći, temperature se spuštaju, lišće se počinje sušiti, klorofil u lišću se raspada i ono ubrzano postaje žuto, smeđe ili crveno. Bez klorofila nema fotosinteze.

U dnu svakog lista se stvara poseban sloj. Prema nekim istraživanjima, on se pretvara u kvrgu, koja spriječava dotok vode. Kvrga polako „ispušta“ list i na taj način djeluje kao da se list odbacuje, kako bi stablo sačuvalo zalihe energije.

Kada bi lišće ostalo na drveću, pri niskim temperaturama, ono bi se smrzlo, a grane ne bi podnijele težinu snijega.

Vrijeme & Radar urednički tim
Više o temi
Lisne uši protiv 10 učinkovitih lijekova
petak, 6. juni 2025.

Djeluje bez kemikalija

Lisne uši protiv 10 učinkovitih lijekova
Oluja: Od sjevera Italije do Jadrana
ponedjeljak, 16. juni 2025.

Preko 20mm, olujni vjetar

Oluja: Od sjevera Italije do Jadrana
Sunce je nama lijek
srijeda, 14. maj 2025.

Volite sunčane dane?

Sunce je nama lijek
Svi tematski članci
Ovo bi vas moglo zanimati
Zima u Južnoj Americi, snijeg i mraz
srijeda, 25. juni 2025.

Dok je kod nas blizu 40°C

Zima u Južnoj Americi, snijeg i mraz
Toplinski val vlada Europom, rekordi
utorak, 1. juli 2025.

U Španjolskoj 46.6°C

Toplinski val vlada Europom, rekordi
Raste opasnost od toplinskog vala
utorak, 1. juli 2025.

Lokalno u regiji do 40°C

Raste opasnost od toplinskog vala
Svi članci
Vrijeme & Radar

www.vrijemeradar.ba

facebookKontakt
Privatnost | Pravne informacije | Izjava o pristupačnosti